„Sok hasznos tudást szereztem… és mindezt németül”

2024 febr 20.

2024. február 1-jén fejeződött be a BMI és az UMZ által finanszírozott hetedik online német nyelvtanfolyam (közigazgatási nyelv). A nyelvtanfolyamot a fent említett intézmények 2021 óta szervezték magyarországi német szervezetek képviselői számára, és a mi irányításunkkal (Szigriszt Adrienn, Valeria Koch Bildungszentrum és Dr. Ránics László, VHS Langenhagen) valósult meg. A résztvevők összesen 10 egymást követő héten keresztül egyenként 60 leckét kaptak német nyelven különböző témákban online tantermekben, a német nyelvi kommunikációs készségükre összpontosítva. Két kurzus bekerült az UMZ „Nyelvoktatási és nyelvtanulási portfóliójába” a 2023/2024-es támogatási időszakra.

 Az utolsó két tanfolyamon (2023 tavaszán és őszén) 23 résztvevő vett részt, akik bővíthették ismereteiket és készségeiket az írásbeli és szóbeli kommunikáció terén a társalgás, a tárgyalási és közigazgatási nyelv, az interkulturális kommunikáció és kompetencia, a nemzetiségi tanulmányok európai kontextusban és a prezentációs technikák területén.

A kétnyelvű és egyre inkább német nyelvű mindennapokban való magabiztos, szakszerű és megfelelő interakcióhoz elengedhetetlen a kommunikációs gátlások csökkentése. Következésképpen a sikeres nyelvhasználat érdekében mindig is hangsúlyoztuk, hogy a résztvevők hibázhatnak, de a nyelvtanulás során mindig reflektálni kell a hibákra, hogy sikeresen lebontsuk a kommunikációs gátakat. Összességében ezt a célt annyiban tudtuk elérni, hogy a gyakorlatok során „sok bátorítást és támogatást kaptak az oktatóktól és társaiktól”, így ” a tanfolyam eredményeként magabiztosabbá váltak”.

A kezdeti félénkség és bátortalanság mind a 6., mind a 7. kommunikációs tanfolyam 10. hetének végére átalakult egy aktív, izgatott, lelkes csoporttá, akik egymást támogatva, nagy lelkesedéssel végezték el a tanfolyamot. A tanfolyam résztvevői, akik az ország minden szegletéből érkeztek, kivétel nélkül a legjobbat nyújtották. Az elmélyült beszélgetések, a mások mindennapjainak megismerése, az élénk viták, például a magyarországi németség jövőbeli létéről egyre intenzívebbé váltak, a német nyelv használata észrevétlenül épült be a kommunikációba, és a végén mindig elhangzott, hogy „hiányozni fog”.

Folyamatos nyelvpedagógiai reflexiónk megmutatta és bizonyítja, hogy a receptív és produktív készségeket egyaránt sikerült fejleszteni változatos gyakorlatokkal a frontális, valamint a partner- és csoportmunka során. A magyar nyelv fokozatosan háttérbe szorult, fokozatosan csökkent a fordítások és fordítási technikák igénye, és a tanfolyam előrehaladtával már csak németül beszéltek még a szünetekben is, ahol lehetőség nyílt a „szövegértési problémák másokkal való megbeszélésére” is. Annál nagyobb örömünkre szolgál, hogy a résztvevők szemszögéből „az alkalmazott módszerek kiválóak” és a „feladatok nagyon érdekesek voltak”.

A tanfolyam vezetése és a szervezők a háttérben nagyra értékelik a résztvevők családjainak áldozatát, és támogatását egy ilyen intenzív tanfolyam elvégzése során. Szeretnénk megköszönni a családoknak, hogy időt áldoztak a tanfolyamra, és hogy átmenetileg nélkülözték szeretteiket. Szeretnénk köszönetet mondani a Német Szövetségi Belügyminisztériumnak a tanfolyamok finanszírozásáért, és reméljük, hogy látható és kézzelfogható eredményt értünk el. Szeretnénk köszönetet mondani a résztvevőknek is a bizalmukért és azért, hogy volt elég bátorságuk részt venni egy online német tanfolyamon. Örülünk, hogy „a tanfolyammal kapcsolatos személyes elvárásaik teljesültek”, és hogy a résztvevők „már nem félnek németül beszélni mások előtt”, és hogy most már „könnyebben tudják használni a német nyelvet a munkahelyükön”, köszönhetően a szoros, aktív és szorgalmas együttműködésüknek.

Ahogyan a hétköznapokból hiányozni fog a német nyelv, úgy hiányozni fogtok nekünk, tanfolyamvezetőknek is. Tanácsunk, amíg reméljük, hogy hamarosan újra találkozunk: Bátran beszéljetek továbbra is németül!

Néhány reflexió a résztvevőktől:

 „Utolsó pillanatban jelentkeztem a tanfolyamra! Hirtelen döntés volt. Szerettem volna felfrissíteni a nyelvtudásomat. .

Amikor megbeszéltem a családommal a döntést, biztosítottak a támogatásukról. A fiam segített a technikai dolgokban, a férjem átvállalta a többi feladatot (vacsorakészítés…) Nélkülük nem sikerült volna.

Az elején nagyon izgultam, szégyenlős voltam (még most is az vagyok), der idővel az izgalom elmúlt. Adri és Laci személyisége nagyon sokat segített ebben. Végig nagyon támogatók és bíztatók voltak. A feladatok, témák, nagyon tetszenek, sokat tanultam a magyarországi németekről, javult a némettudásom.“

„A tanfolyam által magabiztosabb lettem, köszönöm a lehetőséget:

A kurzuson való részvétel helyes és jó döntés volt. Lehetőségem nyílt az előadók és a többi résztvevő személyében kiváló embereket megismerni. Számomra kihívás volt, mert a nyelvtudásom korlátozott volt, de ebben a 10 hétben jól éreztem magam és sokat fejlődtem. Habár soksor fáradt voltam, minden óra végére jó kedvem lett és a fáradtság is elmúlt, mert a találkozók mindig érdekesek, izgalmasak voltak és felkeltették az érdeklődésemet. Az alkalmazott módszerek kiválóak voltak. Kezdetben félénk és bátortalan voltam, de itt nagyon sok bátorítást és támogatást kaptam az előadóktól és a résztvevőktől is. Magabiztosabbnak érzem magam. Hálás vagyok a lehetőségért. Az elsajátított tudás mellett az előadók kedvességét is megőrzöm. A keddi és csütörtöki találkozók hiányozni fognak. Köszönöm szépen! Adri, Laci, megtiszteltetés volt!“

A kurzust követően a következő e-mail érkezett a MNPMK-hoz:

Kedves Michaela!

Kitöltöttem a kérdőívet.

Szeretném ezúton is megköszönni Önöknek a lehetőséget, egy nagyszerű tanfolyamon vehettem részt, kiváló tanárokkal és tananyaggal.

Sokat tanultam ebben a 10 hétben, minden alkalmat nagyon vártam, sőt, nagyon szívesen vennék részt a jövőben is hasonló képzésekben.

Az UMZ további munkájához sok sikert, kitartást kívánok!

Köszönettel és üdvözlettel:

Patrícia

Szigriszt Adrienn és Ránics László

További hírek

Együtt, egymástól tanulni

Együtt, egymástól tanulni

Német nemzetiségi oktatási-nevelési intézmények pedagógusai, vezetői és fenntartói találkoztak három szerdán, három helyszínen.