Digitális kompetenciafejlesztő kurzus német nemzetiségi szervezetek képviselőinek

2023 nov 27.

2023. szeptember 13-a és október 30-a között zajlott az a zömmel az online térben, egyetlen jelenléti alkalommal megtartott tanfolyam, amelynek célja a német nemzetiségi szervezetekben dolgozók digitális kompetenciafejlesztése volt. A Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ által szervezett és meghirdetett és a PTI Communications Kft. munkatársai által megvalósított kurzus célja az volt, hogy a résztvevők olyan tudást kapjanak, amelyet az általuk képviselt szervezetek érdekében nap mint nap hasznosítani tudnak.

A tanfolyam tizenegy alkalma során olyan témák kerültek terítékre, amelyek nem igényelnek alapvető számítógépes ismereteknél mélyebb tudást, egy kis gyakorlással gyorsan elsajátíthatók és a megszerzett tudás jól alkalmazható a mindennapokban – akár a személyes, akár a munkahelyi tevékenységek során.

Bár a résztvevők különböző szinteken voltak, azért az egymás iránti türelemnek köszönhetően ez egyszer sem okozott gondot. A kurzust IT-szakember tartotta, aki minden alkalommal jól átlátható vázlattal, praktikus és szórakoztató feladatokkal készült, hogy a résztvevők úgy sajátítsák el a különböző készségeket, hogy az ne váljon unalmassá, megmaradjon a folyamatos motiváció. A témák egymásra is épülő jelleggel követték egymást.

A témakörök az alábbi digitális területeket fedték le:

  • Adatvédelem
  • Adatvizualizáció
  • Képszerkesztési alapok, szoftverek ismerete
  • Videóvágási alapismeretek
  • Dokumentumszerkesztés
  • Hasznos online és Google-eszközök.

A képzés alapjául szolgáló vázlatok, prezentációk online elérhetők. Emellett minden alkalomról képernyőfelvétel is készült, ezeket a felvételeket a tanfolyam résztvevői meg is kapták, hogy a továbbiakban amolyan oktatóvideóként dolgozhassanak velük.

A szervezők a résztvevőknek egy jelenléti alkalmat is tartottak Pécsett, hogy a személyes kapcsolódással tovább erősödhessen a csapatkohézió. Ezt a napot mindenki különösen élvezte, a közös munka pedig zökkenőmentesen folyt. Az utolsó online kurzus alkalmával a jelentkezők egy több típusú készséget ötvöző vizsgafeladatot oldottak meg, melyet egy adott mappába feltöltve teljesítették a tanfolyamot. A kurzust mindenki sikerrel – és a visszajelzések alapján elégedetten – zárta.

Az egyik résztvevő, Nóra, így foglalta össze a kurzus során szerzett élményeit:

„Szeretnék köszönetet mondani, hogy lehetőségem volt részt venni a digitális kompetenciafejlesztés tanfolyamon. Jól felépített, lényegre törő, átfogó ismereteket nyújtó tanfolyam volt, mely során sokat tanultam.”

Éva, pedig ezekkel a szavakkal búcsúzott a kurzustól:

„Nagyon sokat tanultam és biztosan fogom használni! Jól éreztem magam tanulás közben, és ez sem mindegy 🙂 Minden jót kívánok Nektek!”

A tanfolyam a Német Szövetségi Belügyminisztérium támogatásával valósulhatott meg.

Rónay Vera, Krisztina Szeiberling

További hírek

Együtt, egymástól tanulni

Együtt, egymástól tanulni

Német nemzetiségi oktatási-nevelési intézmények pedagógusai, vezetői és fenntartói találkoztak három szerdán, három helyszínen.