Bővült a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ (UMZ) csapata

2023 nov 9.

„Mikor tudomást szereztem a meghirdetett állásról, úgy éreztem, hogy itt a lehetőség, hogy személyesen is hozzájárulhassak a magyarországi németek kultúrájának megőrzéséhez és továbbadásához.” – Kőrösi Tamás, intézményüzemeltetési tanácsadó

– Milyen területeken tevékenykedett eddig?

2002 óta dolgozom az építőiparban. Mérnökként nemcsak az íróasztal mellől, hanem építkezéseken is személyesen szereztem tapasztalatokat. Fontosnak tartom az új technológiák megismerését, tudásom folyamatos bővítését, melyet a munkám során hasznosíthatok.

– Milyen kötődése van a magyarországi németséghez?

Bólyi születésű sváb ember vagyok. Úgy gondolom, szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan családban nevelkedhettem, amelyben a mai napig élnek a sváb hagyományok, és büszkeséggel tölt el, hogy a feleségemmel együtt nekünk is sikerül a német nemzetiséghez való hovatartozást a gyermekeink számára tovább örökíteni.

– Mi volt a legfőbb motivációja, hogy az UMZ-nél dolgozzon?

Mikor tudomást szereztem a meghirdetett állásról, úgy éreztem, hogy itt a lehetőség, hogy személyesen is hozzájárulhassak a magyarországi németek kultúrájának megőrzéséhez és továbbadásához.

– Melyek lesznek a főbb munkakörei az UMZ-nél?

Az UMZ-nél az első és legfontosabb feladatom az, hogy a német nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények műszaki állapotát megismerjem, átlássam, nyomon kövessem és egy adatbázisban kezeljem. Tudnunk kell, hogy az iskoláknak, óvodáknak milyen segítségre van szükségük, hogy a működésük biztosított legyen, és hogy a gyermekek egy olyan intézménybe járjanak, ahol a nevelésük, oktatásuk a lehető legmegfelelőbb környezetben valósulhat meg. Ennek érdekében célom az intézmények tevékeny segítése – mind pályázati, mind műszaki, vagyongazdálkodási, intézményüzemeltetési, karbantartási és felújítási tanácsadás tekintetében.

További hírek

Együtt, egymástól tanulni

Együtt, egymástól tanulni

Német nemzetiségi oktatási-nevelési intézmények pedagógusai, vezetői és fenntartói találkoztak három szerdán, három helyszínen.