Tájékoztató a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvényről

2023 aug 30.

2023. augusztus 21-én a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ (UMZ) a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával (MNOÖ) szoros együttműködésben online tájékoztató rendezvényt szervezett a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott iskolák és óvodák vezetői számára a 2023. évi LII. törvényről. A törvény és a végrehajtási rendelet tervezete szolgált alapul Kreisz Erzsébet, az UMZ iskolai referense előadásához.
Nemcsak a magyarországi német köznevelési intézmények vezetői, hanem más magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatának, valamint iskoláinak és óvodáinak vezetői is éltek a lehetőséggel, hogy még az iskolakezdés előtt tájékozódjanak a legfontosabb információkról. Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ elnöke köszöntötte a közel 100 résztvevőt és megosztotta gondolatait az új törvénnyel kapcsolatban.
Sok kérdés nyitott még. Sajnos a törvény végrehajtási rendelete még nem jelent meg, így csak a tervezet alapján lehetett dolgozni.
Az előadó kitért a jogviszonyok közötti átmenetre, a juttatásokkal, a munkaidővel kapcsolatos kérdésekre és a legfontosabb változásokra. Almási Ibolya és Tóthné Szabó Ildikó az MNOÖ részéről a gazdálkodás fontos szempontjaival egészítették ki az előadást és szakmai segítséget ígértek.
Az előadás végén a résztvevők feltehették kérdéseiket, amelyekre az UMZ és az MNOÖ munkatársai igyekeztek válaszolni.

További hírek

Együtt, egymástól tanulni

Együtt, egymástól tanulni

Német nemzetiségi oktatási-nevelési intézmények pedagógusai, vezetői és fenntartói találkoztak három szerdán, három helyszínen.