Szembenézni az idők kihívásaival

2023 okt 11.

Harmadik alkalommal került megrendezésre a szakmai nap

A Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ (UMZ) 2023. szeptember 21-én rendezte meg a regionális szakmai napot a ógallaifelsőgallai Széchenyi István Általános Iskolában (Északi régió).

Az iskolaigazgatókat, a helyi kisebbségi önkormányzatok tagjait és a német önkormányzatok fenntartásában működő iskolák és óvodák pedagógusait figyelve az embernek az volt az érzése, hogy jó barátok találkoznak. A már tapasztaltabb fenntartók csoportja szívélyesen fogadta az újonnan érkezőket.

Hangulatos kezdés várta a szakmai nap résztvevőit, a Felsőgallaifelsőgallai Széchenyi István Általános Iskola tanulói énekkel és tánccal köszöntötték a megjelenteket. 

Az óvodai szekcióban ezúttal a zene állt a középpontban.

A Ruppert-Nichter Kinga által tartott workshopon a résztvevők megtapasztalhatták, hogy a felnőttek is ugyanolyan örömüket lelik a zenében és a mozgásban, mint a gyerekek. Hangsúlyozta, hogy a bemutatott módszereket csak akkor lehet jól alkalmazni, ha azokat saját elképzeléseinkkel adaptáljuk és gazdagítjuk. Szinte észrevétlenül ötvözte a nyelvtanítást a zenével, egyszerű tárgyakkal és mozdulatokkal támogatva a természetes nyelvelsajátítást. A kreativitás és az egyéni ötletek a közös zenélés során ugyanúgy motiválják a felnőtteket, mint a gyerekeket.

Fazekasné Gombár Mónika teljes lendülettel és erőteljes identitással, hitelesen közvetítette a dalokat, mondókákat, egyszerű magyarországi német táncokat. Az elméleti bevezető után a begyakorolt dalok és táncok jó hangulatot teremtettek. Az óvónők szinte nem is akarták abbahagyni mert a zene, a tánc és a mozgás magával ragadta őket. Az ilyen elhivatott kollégák társaságában gyorsan telik a nap!

A pedagógusok szekciójában Frey Mária, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont tanára műhelymunkájában rámutatott, hogy a mai fiatalok tanulási módszerei és gondolkodásmódja is sokat változott az utóbbi időben, és a pedagógusoknak is tudatosan szembe kell nézniük ezzel a kihívással. Az előadó számos módszert hozott a tanulási folyamat megkönnyítésére. Weigert József, az UMZ intézményvezetője olyan módszereket és trükköket mutatott be, melyek játékos formában segítik a nemzetiségi ismeretek elsajátítását és megmutatta, hogy a tanításban a drámapedagógia módszerei is bevethetők.

A fenntartói és intézetvezetői csoportban közel 40 résztvevő volt. Appel László a helyi önkormányzatok döntéshozatali és egyetértési jogköreit ismertette. Waldmann-né Baudentisztl Éva a nemzetiségi önkormányzatok, mint intézményfenntartók jogairól és feladatairól tartott előadást. Dr. Dávid Gabriella a gyakorlatban felmerülő aktuális kérdésekről számolt be, és összefoglalta a közelmúltban felmerült intézményi kérdéseket.

Az előadások szokás szerint interaktívak voltak, az előadók kihasználták a lehetőséget, hogy beszélgetéseket kezdeményezzenek, a résztvevők pedig megoszthatták véleményüket, tapasztalataikat és a „jó gyakorlat”-aikat.  Bár a témák meglehetősen szárazak és nagyon specifikusak voltak, sok kérdés merült fel, amelyekre a szakértők a legfrissebb szabályozások alapján válaszoltak.

Természetesen a pedagógusok életpályájáról szóló törvény is fókuszba került. Jelenleg minden vezető és pedagógus a változással és az új jogviszonyra való átállással foglalkozik. Az UMZ gyakorlati segítséget nyújtott az intézményvezetőknek. Előzetesen kiküldésre került egy a tájékoztató dokumentum összeállítását segítő szakmai anyag, egy ajánlás, amelyet az intézmények kiegészíthettek az egyes alkalmazottak számára.

A résztvevők nagyon aktívak voltak a beszélgetésben. Az utólagos megbeszélésen élénk diskurzus alakult ki az előadókkal, de a fenntartók és az intézményvezetők között is. 

Köszönet a barátságos fogadtatásért és szervezésért az felsőgallai Széchenyi Általános Iskola pedagógusainak is!

A program a német Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

Az UMZ csapata

További hírek

Együtt, egymástól tanulni

Együtt, egymástól tanulni

Német nemzetiségi oktatási-nevelési intézmények pedagógusai, vezetői és fenntartói találkoztak három szerdán, három helyszínen.