“A német újra identitásunk része” – Online nyelvtanfolyam ötödik alkalommal

November végén ért véget a nemzetiségi önkormányzatok, kulturális csoportok és egyesületek tisztviselői és tagjai számára a Szövetségi Belügyminisztérium által támogatott ötödik online nyelvtanfolyam.

A tanfolyam 2022. szeptember 20-án indult. 10 héten keresztül összesen 7 érdeklődő vett részt a közös tanulásban Szigriszt Adrienn tanárnő, a Koch Valéria Iskolaközpont tanára és Ránics László, a Langenhageni Felnőttképzési Központ nyelvi és integrációs programterületi vezetője irányításával. A heti kétszer három esti tanóra bizonyára fárasztó lehetett a napi munka után, de a résztvevők jó hangulatban, sok nevetéssel töltötték el az estéket.

A tanfolyam célja a képviselők és a tagok nyelvi fejlesztése volt, ezért többek között a következő témák kerültek terítékre: kétnyelvűség a gyakorlatban, társalgási és tárgyalási nyelv, nemzetiségek európai kontextusban és prezentációs technikák.

Az utolsó órákon mindenki a magyarországi németekkel kapcsolatos témában tartott rövid előadást.

Íme néhány vélemény a tanfolyam résztvevőitől:

“Nagyon jól éreztem magam a tanfolyamon. Sokat jelentett számomra, hogy heti hat órát német nyelvű környezetben tölthettem, és olyan emberekkel találkozhattam, akik szintén fontosnak tartják, hogy a német nyelv ismét identitásunk részévé váljon.” (Pfiszter Tamás)

“Az elmúlt 10 hétben néha nagyon nehezemre esett munka után este 3 órán keresztül gyakorolni a németet, de nagyon megérte, mert rengeteget tanultunk – Adri és Laci jóvoltából – és ez az új tudás megkönnyíti majd a mindennapjainkat, amikor a német önkormányzatban vagy az egyesületben dolgozunk.” (Erik Richolm)

“Részletesen foglalkoztunk a nemzetiségekkel, a magyarországi németek múltjával és jelenével, és az identitás lehetséges megőrzéséről és átadásáról is beszélgettünk. Különösen tetszett a tanfolyam során végzett változatos tevékenység. Ami szintén nagyszerű volt, az az igazán intenzív nyelvhasználat, a tartalmas ismeretszerzés és a szabad véleménynyilvánítás lehetősége.” (Heilman-Botlik Erika)

Felkeltettük érdeklődését? Tartson velünk 2023-ban, mert a tervek szerint a szülőket is meghívjuk a tanfolyamra!

Az online nyelvtanfolyam a Szövetségi Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

A Hírlevél az MNOÖ honlapján