„Amit szeretünk mesélni” – Egyszerű szövegek és mesék óvodásoknak és alsó tagozatosoknak

2024 jún 24.

Német nemzetiségi óvodapedagógusok és általános iskolai tanárok figyelem!

Ha szeretnének németül mesélni a csoportjukban vagy osztályukban lévő gyerekeknek anélkül, hogy hosszasan keresgélnének és didaktizálnák a megfelelő mesét, akkor jó hírünk van az Önök számára.

Régóta várt álmunk nemrég vált valóra a „Was wir so gern erzählen” című könyv megjelenésével.

A könyv egy német-magyar kétnyelvű óvodában és egy német-magyar kétnyelvű általános iskolában tanuló gyermekek számára készült összeállítás különböző mesékből és történetekből.

A könyv az óvodás- és általános iskoláskorúaknak szóló, életkornak megfelelő szövegtípusok széles skáláját öleli fel: az egyszerű játékos rímektől, a nyelvileg egyszerűsített rövid meséken (Sutejew nyomán), a gyerekek által már anyanyelvükön (magyarul) ismert, valamivel hosszabb meséken (pl. Grimm-mesék) át a német nyelvű könyvpiac aktuális új kiadványaiig, egyszerűsített nyelvi formában.

A mű könnyű és jól kezelhető anyag. Olyan meséket és történeteket tartalmaz, amelyek a nevelési év témáihoz, az évszakokhoz, ünnepekhez és hagyományokhoz kapcsolódnak. A mesék és történetek témái, szókincse és nyelvi átalakítása jól beépíthető a második nyelvi fejlesztésbe, és kiegészíti az óvodai mindennapokat.

A didaktizált mesék egyszerre több érzékszervi csatornát is megszólítanak: a gyerekek hallják a mesét, látják/használják a rendelkezésre bocsátott szemléltető anyagokat, és a szövegeket a pedagógus és a gyerekek együtt, játékos, jelenetekkel tudják bemutatni. Pszicholingvisztikai szempontból ez a tanítási forma a leghatékonyabb módja annak, hogy az óvodás gyermekek kezdetben egy második nyelvvel foglalkozzanak.

A „Was wir so gern erzählen” című könyvet teljes meggyőződéssel ajánljuk a kétnyelvű óvodák gyakorló óvodapedagógusainak és a német nemzetiségi iskolák tanítóinak.

Szeretnénk köszönetet mondani az MNOÖ Oktatási Bizottságának a kiadványhoz nyújtott támogatásért.

Örülünk, ha a könyv felkeltette érdeklődését, és reméljük, hogy élvezettel mesél és kipróbálja!

A könyv beszerezhető Pruzsinszky Rékától (a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar óvodapedagógusa).

(Telefon: +36 30 503 8903.)

A szerzők:

Babai Zsófia

Dr. Kovácsné Vinkovics Éva

Pruzsinsky Réka

Sopron, 2024. június 19.

További hírek